Warning: A non-numeric value encountered in /wp-content/themes/divi2/Divi2/functions.php on line 5483

Przedsiębiorstwo Zakłady Mięsne „Somianka” powstało w czerwcu 1992 roku.

Od początku działalności przedsiębiorstwa jego siedziba znajduje się w miejscowości Somianka. Zakłady Mięsne „Somianka” zatrudniają 300 pracowników.

Przedsiębiorstwo specjalizuje się w przetwórstwie mięsnym, z tym że oferuje przede wszystkim wysokiej jakości wędliny. Asortyment jest bardzo szeroki i obejmuje różne rodzaje szynek, boczków, baleronów, kiełbas i innych wyrobów mięsnych oraz podrobów. Poza tym przedmiotem działalności przedsiębiorstwa jest działalność produkcyjna, usługowa i handlowa w zakresie:

* skupu i uboju trzody chlewnej,

* rozbioru mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego,

* produkcji i dystrybucji mięsa oraz tłuszczów,

* prowadzenie sprzedaży detalicznej w sklepach firmowych,

* własny transport specjalistyczny do przewozu żywca i wyrobów gotowych.

Zakład posiada linię ubojową trzody chlewnej o wydajności 65 szt./h. Ubojnia spełnia warunki sanitarne stawiane przez Unię Europejską, a także posiada wdrożony system HACCP. Proces uboju odbywa się pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych. Obecnie prowadzony jest ubój trzody chlewnej w liczbie 6000 szt. miesięcznie, pochodzący tylko i wyłącznie od polskich rolników.

Dział rozbioru zajmuje się klasyfikowaniem półtusz wieprzowych na elementy. Dziennie rozbiera się około 20 ton półtusz wieprzowych oraz 2 ton ćwierci wołowych pochodzących z zakupu. Sprzedaż półtusz stanowi ok. 10% ubitych sztuk, pozostałe 90% jest wykorzystywane do produkcji własnych wyrobów, sprzedawanych w sklepach firmowych oraz odbiorcom hurtowym. Przedsiębiorstwo produkuje dziennie około 10 ton różnych wyrobów, w tym wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe, wyroby garmażeryjne oraz pieczenie. Mięso użyte do produkcji pochodzi z własnego uboju. Przy produkcji wędlin wykorzystywane są przyprawy najwyższej jakości, a także na tradycyjne i sprawdzone receptury. Pozwala to na produkcję zdrowej i smacznej żywności, przy zachowaniu najwyższej jakości wędlin.

25 lata na rynku

Dziękujemy za zaufanie

Warszawie
  • ul. Codzienna 9
  • ul. Grochowska 252/254
Legionowie
  • ul. Sobieskiego 10b
  • ul. Reymonta 11
  • ul. Zegrzyńska 29b
  • ul. Broniewskiego 5b
  • ul. Sowińskiego 8a
  • ul. Suwalna 8
Wyszkowie
  • ul. Sowińskiego 63
  • ul. Prosta 16
  • ul. Pułtuska 112i
  • ul. Sowińskiego 66 (CH Galeo)
  • ul. Pułtuska 52b
  • ul. 11 Listopada 48a
  • ul. Serocka 4b
Serocku
  • ul. Kościuszki 2
  • ul. Rynek 17
  • ul. Rynek 16
Węgrowie
  • ul. 11 Listopada 3
  • ul. Rynkowa 3
Markach
  • ul. Piłsudskiego 176
Wieliszewie
  • ul. Modlińska 85
Sadownem
  • ul. Kościuszki 15
Brańszczyku
  • ul. Chopina 9
Goworowie
  • ul. Ostrołęcka 19
Dlugosiodle
  • ul. Dąbrowszczaków 14
  • ul. Poniatowskiego 1
Bosewie
  • ul. Główna 1
Stoczku
  • ul. 3-go Maja 19
Porębie
  • Poręba Średnia 25
Porządziu
  • Porządzie 95
Ostrówku
  • ul. Fabryczna 35
Pomiechówku
  • ul. Modlińska 7/3
Niegowie
  • ul Handlowa 2a
Rząśniku
  • ul. Jesionowa 5
Kamieńczyku
  • ul. Warszawska 6
Czosnowie
  • Warszawska 42
Łochowie
  • Al. Łochowska 75
  • ul. Długa 7
Somiance
  • Somianka 88
Jachrance
  • ul. Zegrzyńska 45
Nowym Lubielu
  • Lubiel Nowy 23
Brok

ul. Dąbrowskiego 9A